GROENOORD BELANGEN GROEP
  • Home
  • Doelen
  • Van Gas Los
    • ​MILIEUDEFENSIE
    • Zorgen over Biomassa
    • Media
    • Bronnen
    • Alternatieven
  • In de wijk
  • Home
  • Doelen
  • Van Gas Los
    • ​MILIEUDEFENSIE
    • Zorgen over Biomassa
    • Media
    • Bronnen
    • Alternatieven
  • In de wijk

Van het gas los

Warmtenet Groenoord, niet duurzaam voor milieu en portemonnee

De belangrijkste bron voor de warmte uit het warmtenet is de afvalverbranding. Omdat dit zogenaamde restwarmte is van de afvalverwerking wordt het grootste deel aan CO2 niet meegerekend en lijkt het alsof we hier het milieu mee helpen. In werkelijkheid stoot afvalverbranding ruim 80% meer CO2 uit dan aardgas.
Aardgas: 56,6kgCO2/GJ
Afval: 104,4kgCO2/GJ
Bron: RVO brandstoffenlijst

Aansluiten op het warmtenet betekent CO2 verhoging. Ook betekent het dat afvalverbranding niet vervangen kan worden door recycling. Vervuiling wordt hierdoor in stand gehouden. De enige alternatieven om ons warmtenet alsnog milieuvriendelijk te maken zijn extreem duur.
Foto
Afhankelijk zijn van Eneco en de afvalverbranding betekent milieuvervuiling en de kans op een veel hogere energierekening. Bij andere warmtenetten van Eneco hebben bewoners helaas al met deze veel hogere energierekeningen te maken.

Vragen en Antwoorden

Moet ik nu verplicht van het Gas af?
Nee

U kunt in ieder geval t/m 2050 nog gebruik maken van de gas aansluiting. Daarnaast lopen er plannen om de gasleiding ook in de toekomst te behouden en te gebruiken voor verwarming op basis van groen gas of waterstof.

Het particulier gasverbruik per gemeente is onderzocht en Schiedam heeft een lager dan gemiddeld particulier gasverbruik. Het advies vanuit dit onderzoek is juist om de gastransitie eerst door te voeren bij gemeentes met een gemiddeld hoog particulier gasverbruik. Daar valt de grote CO2 winst te halen. Bij gemeentes met een lager gasverbruik is het verstandig te wachten om gebruik te kunnen maken van nieuwe inzichten en technieken, zoals betere isolatie en afvalrecycling in plaats van verbranding.
Bron: binnenlandsbestuur
Is aansluiting op het warmtenet een goede investering?
Nee

Het warmtenet sluit niet aan op de CO2 doelstellingen. Uiteindelijk zal het warmtenet richting 2030 en uiteindelijk 2050 verder verduurzaamd moeten worden. Die verduurzaming zal invloed hebben op de warmtetarieven. Nieuwe investeringen in het warmtenet kunnen worden doorberekend aan de consument, ook bij een nieuwe warmtewet blijft dit risico bestaan. Aansluiten op het warmtenet is daarmee een groot financieel risico. Dat risico is extra groot omdat je aan een vaste leverancier vastzit en geen keuze hebt voor een andere leverancier.

Bron: NEvG participatie avond 'warmtetarieven'
Wat is een goede investering als ik aan verduurzaming wil doen?

De meeste woningen in Groenoord kunnen nog een behoorlijke slag maken op het gebied van isolatie. Alle warmte die niet verloren gaat bespaart in je CO2 uitstoot. Isolatie is onafhankelijk van energiebron en energieleverancier waardoor je gegarandeerd bent van je besparing en van de verbetering aan je woning.

Naast isolatie kun je kijken wat voor een soort verwarming minder CO2 uitstoot. Voorbeelden zijn:

· Lokale warmtepompen of geothermie
· Zelf of collectief opwekken van groene stroom
· Waterstof
· Lokaal lage temperatuur warmtenet met bijvoorbeeld restwarmte van supermarkt, snelweg of serverruimtes.
· Aquathermie

De technieken op isolatie en energiebronnen zijn ontzettend in ontwikkeling. Ook daarom is het voor gemeentes als Schiedam met een lager dan gemiddeld particulier gasverbruik verstandig om nog te wachten met de gastransitie en gebruik te maken van deze ontwikkelingen. Ontwikkelingen die zullen resulteren in lagere prijzen en technisch betere oplossingen.

Bron: Mogelijkheden van het goed isoleren van Groenoord (opname webinar)
Bron: particulier gasverbruik per gemeente
Bron: Isolatiestandaard voor alle Nederlandse Woningen
Bron: Warmte Transitie Atlas
Is het warmtenet duurzaam?
Nee

Warmte uit afvalverbranding lijkt duurzaam omdat het afval toch al verbrand moet worden. Deze warmte is echter niet duurzaam, recycling van afval levert namelijk drie maal zoveel CO2 besparing op dan verbranding van afval (zie onderstaande bronnen binnenlandsbestuur en saving materials). Bovendien importeren we afval dat we anders niet zouden verbranden. Aansluiten op het warmtenet stoot meer CO2 uit dan aardgas en houdt recycling tegen.

Overzicht uitstoot (in kgCO2 per GJ warmte):
Aardgas    56,4
Afval         104,4
https://www.rvo.nl/sites/default/files/2020/03/Nederlandse-energiedragerlijst-versie-januari-2020.pdf
Het type warmtenet voor dit project (MT) kent grote transportverliezen. Hierdoor is onafhankelijk van de bron het warmtenet zelf al niet duurzaam. Ook zorgt de keuze van het type warmtenet ervoor dat er als bron geen alternatieven aangesloten kunnen worden die wel bijdragen aan de CO2 reductie. Theoretische alternatieven, voor zover die realistisch zijn, zullen een veelvoud in kosten van warmtelevering betekenen. Voor geothermie is dit bijvoorbeeld 6x zo hoog als warmte uit afvalverbranding.

Ombouwen van het warmtenet naar een ander type (MT) naar (LT) staat bijna gelijk aan het aanleggen van een nieuw warmtenet. Hier zijn andere leidingen voor nodig en is andere apparatuur voor nodig.

Bron: Binnenlandsbestuur CO2 focus op afvalverbranding of recycling
Bron: Saving Materials
Bron: NRC importeren van Italiaans huisvuil in Rotterdam
Bron: RVO overzicht CO2 uitstoot per brandstof
Bron: TopsectorEnergie overzicht van type warmtenetten
Bronnen
Powered by Create your own unique website with customizable templates.