Milieudefensie geeft 16 redenen om tegen het warmtenet te zijn
Er wordt restwarmte gebruikt, maar bij de AVR en bij de biomassa centrale wordt er doelbewust verbrand voor warmte voor de Enecolijn. Om de Enecolijn te voeden wordt er afval geïmporteerd. Er wordt afval verbrand wat nog gescheiden kan worden. Er is geen afval, afval is brandstof.
Het warmtestation faciliteert het warmtenet, het is onlosmakelijk hiervan. De brandstof van het warmtenetwerk zal tot 2040 afval en biomassa zijn. Het volledig recyclen van afval levert 3 keer meer CO2 reductie op, de ladder van Lansink, bij verbranding veroorzaakt het 70 % meer CO2. Afvalverwerkers stoten 60% meer CO2 uit, dan dat ze opgeven omdat hier afval verbrandt wordt met een grote CO2 inhoud. Afvalverwerkers behoren tot de meest grote CO2 vervuilers. Biomassa verbranden veroorzaakt 2 keer zoveel CO2 uitstoot als het verbranden van gas. De bijvoeding van de biomassacentrale is 15%. De uitstoot van CO2 wordt niet meegerekend omdat het theoretisch een gesloten cirkel zou zijn. Er is momenteel echter een teveel aan CO2 in de atmosfeer De grote hoeveelheid CO2 kan niet meer opgenomen worden. Tot minimaal het jaar 2040 zal “schoon” gas worden vervangen door brandstoffen met een veel grotere CO2 inhoud. Tot 2040 wordt er op geen enkele wijze de CO2 gereduceerd en zal de uitstoot juist groter worden.
Het warmtenetwerk is een verouderd inefficiënt systeem. Er wordt heel veel energie getransporteerd door kilometers lange leidingen. Er is 20 % warmteverlies. Daarnaast is er veel afvaltransport om de ovens brandend te houden.
Schiedam heeft besloten om Groenoord van het gas af te halen in 2030. Het warmtestation zal tot minimaal 2040 tussen 300 en de 800.000 kubieke meter gas, afhankelijk van het aantal aangesloten woningen gaan gebruiken. Dit is voor bijverwarming, de stand-by en calamiteiten functie van een inefficiënt systeem. Wanneer er incidenten zijn of er onderhoud nodig is aan het warmtenetwerk zitten duizenden huishoudens zonder verwarming.
Het eerst aanleggen van het warmtenet is in strijd met de trias Energetica, eerst isoleren, toepassen van duurzame energie en daarna fossiele energie. Wat niet gebruikt wordt hoeft ook niet opgewekt te worden.
De warmtevraag wordt door het aanleggen van warmtenetwerk en het niet goed inpakken van koudebruggen niet verminderd.
Er zijn voor het warmtenet geen goede alternatieven onderzocht zoals een klimaatwand om koudebruggen op te heffen waardoor flink op energie bespaard kan worden en het comfort sterk wordt verbeterd.
Voor het warmtenet is geen goede kosten batenanalyse gemaakt of het geld zo efficiënt mogelijk wordt ingezet om zoveel mogelijk CO2 te reduceren. Er is louter gekeken om van gas af te komen niet naar de reductie van CO2 waar het hier eigenlijk om gaat.
Om de investeringen van het warmtenetwerk terug te verdienen is het efficiënt om zoveel mogelijk warmte te verkopen. Het aanleggen van dit warmtenetwerk kan stadsvernieuwing, het verbeteren/verduurzamen van de woningvoorraad tegenwerken.
Na 2040 moet er voor de 800.000 kubieke meter gas welke het warmteoverdrachtstation een vervanger worden gevonden. Eneco noemt groene waterstof of groen gas uit vergisting. Het is niet duidelijk hoe Eneco dit gaat realiseren daar voor talloze doeleinden groene waterstof zal worden ingezet en ws. niet voldoende groene energie voor voorhanden is. Voor groene waterstof is er twee keer zoveel groene stroom nodig.
Het warmtestation zal indirect lijden tot 20 % meer stikstof uitstoot dan het verstoken van gas. Het warmtestation zal hier in Groenoord weinig stikstof uitstoten maar wel in Rozenburg. Door de toename van stikstof zal de stikstofcrisis verergeren en de biodiversiteit verder afnemen.
Het verbranden van afval is strijdig met het recyclen van afval en het reduceren van CO2, de ladder van Lansink. In 2050 mag er geen afval meer verbrand worden en moet alles circulair worden. Er zal de komende jaren minder Nederlands afval beschikbaar komen voor dit warmtenetwerk en zal het transport van afval vanuit het buitenland toenemen.
Niet duidelijk en onzeker is welke energiebron er na 2040 gebruikt gaat worden voor de verwarming van deze hoog temperatuur lijn. Het energiegebruik van de industrie zal door de energie transitie, het circulair worden van de economie en het opleggen van een CO2 taks gaan verminderen. Reststromen van warmte zullen minder worden voor het upgraden van warmte naar deze hoge temperatuurlijn.
Het uitbreiden van de warmteleiding houdt het systeem inlock, omdat het systeem nu eenmaal bestaat moet er blijvend voor warmte gezorgd moeten worden.
Om aangesloten te worden op het warmtenet kost het elk huishouden z’n 15.000 euro. Deze investering wordt niet terugverdiend. Er wordt nauwelijks op energie bespaard en CO2 gereduceerd.
Bij afvalverbranding van PVC komen Dioxines vrij. Door rookgasreiniging wordt dit beperkt maar het gaat ook regelmatig mis. Dioxine vervuiling wordt gelinkt aan afvalverbrandingsinstallaties. Het is niet wenselijk om in deze omgeving dit soort installaties te hebben. Met het warmtenetwerk houden we deze installatie in stand.